UZDATNIANIE WODY W DOMU
Jakość wody, która płynie w naszych kranach, ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na nasz dom, sprzęty AGD, armaturę i instalacje. Jeżeli woda jest twarda, jest źródłem wielu problemów. Urządzenia do uzdatniania wody pozwolą Ci je rozwiązać.
CZYSTA WODA ZDROWIA DODA?
Zwykle oceniamy jakość naszej wody w kranie, zwracając uwagę na to czy nie ma w niej jakichś zanieczyszczeń, czy jest bezbarwna i bez zapachu. Innymi słowy, po prostu, czy jest czysta.
W taki sposób możemy zauważyć wiele problemów w wodzie, takich jak chlor, substancje organiczne, żelazo, mętność czy amoniak.
Zdarza się jednak, że w pozornie czystej wodzie kryją się problemy, których nie widzimy, ponieważ dotyczą związków całkowicie rozpuszczonych w wodzie, takich jak sole wapnia i magnezu, powodujących twardość.
Dlatego warto zbadać swoją wodę, zwłaszcza, jeśli pochodzi z własnego ujęcia, aby sprawdzić, czy nie zawiera związków, które w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu oraz naszemu domowi.
TWARDOŚĆ
Woda przepływając przez niektóre skały rozpuszcza związki w nich zawarte, m.in. sole wapnia i magnezu. Ich stężenie decyduje o stopniu twardości wody, co wiąże się z powstawaniem osadów, m.in. na armaturze, urządzeniach grzewczych i AGD.
CHLOR
Czasami w wodzie wodociągowej stosowany jest chlor ze względu na działanie antybakteryjne. Picie wody chlorowanej nie należy do przyjemności ze względu na przykry smak i zapach. Chlor może również wysuszać i podrażniać skórę.
ŻELAZO
Żelazo występuje najczęściej w wodach głębinowych. Przy nadmiarze żelaza, mogą rozwijać się bakterie żelaziste, które nadają wodzie przykry smak i zapach. Żelazo często powoduje rdzawe plamy na praniu i armaturze.
MANGAN
Mangan występuje w wodach powierzchniowych i głębinowych. Tworzy bardzo twarde osady, niezwykle trudne do usunięcia. Woda z podwyższoną zawartością manganu ma gorzki smak, a tworzące się osady mają kolor od sinego, aż po czarny.
SUBSTANCJE ORGANICZNE
Organiczne zanieczyszczenia wody pochodzą z rozkładu materii roślinnej oraz z działalności rolnictwa, ścieków komunalnych i przemysłowych. Związki organiczne zawarte w wodzie surowej często dają żółto-brązowe zabarwienie. Występują one najczęściej w wodzie pochodzącej ze studni kopanych o niewielkiej głębokości.
AMONIAK
Występowanie amoniaku w wodzie może być spowodowane działalnością człowieka (nawożenie pól, nieszczelne szamba). Amoniak występujący w wodzie zabiera z niej tlen, co może powodować rozwój bakterii beztlenowych. Niektóre z tych bakterii produkują siarkowodór, którego charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zgniłych jaj jest wyczuwalny nawet w niewielkich stężeniach.
TWARDOŚĆ TWOJEJ WODY
TWARDOŚĆ wody to powszechny problem w naszych domach, ponieważ najczęściej spotykamy się w Polsce z wodą średnio twardą lub wręcz twardą. Wynika to z obecności soli, przede wszystkim wapnia i magnezu (Ca + Mg), która powoduje szereg niepożądanych zjawisk, takich jak osady z kamienia na armaturze, bateriach i urządzeniach AGD (pralka, zmywarka, czajnik, ekspres do kawy).
Dzięki miękkiej wodzie, skóra jest zdrowsza i gładsza, ogrzewanie tańsze i efektywniejsze, a pranie pozwala zaoszczędzić nawet 60% wydatków na detergenty. Nawet gotowane potrawy zyskują na smaku i wyglądzie.